Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

«Βεγορίτιδα - Ο Παλιός (Βαγγέλης Παπαδημητρίου)» εικαστική πορεία στον Άγιο Παντελεήμονα… (ΒΙΝΤΕΟ)



  Η πρότυπη εικαστική αναπαράσταση και αναβίωση μέρους του ιστορικού του οικισμού του Αγίου Παντελεήμονα, (αρχαιότητα – Τουρκοκρατία – Εμφύλιος) και η στον χρόνο σμιλευμένη και άρρηκτα συνδεδεμένη σχέση ανθρώπου – κρασιού – λίμνης, παρουσιάστηκε σήμερα το απόγευμα (Τρίτη 21 Ιουλίου), από τις εικαστικούς Ελένη Κεσίσογου, Ελένη Δινοπούλου, Μαρία Καραμέτου και Φώφη Χαμπάκη, στα πλαίσια του  συνεργατικού project «Βεγορίτιδα - Ο Παλιός (Βαγγέλης Παπαδημητρίου).
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ...


  Με μια σειρά εικαστικών διερευνήσεων και με στόχο την κοινωνική και πολιτιστική επικοινωνία με το κοινό, οι καλλιτέχνιδες, ξενάγησαν τους θεατές στα γραφικά σοκάκια του οικισμού.

  Με αφετηρία το Δημοτικό σχολείο, όπου η Ελένη Κεσίσογλου παρουσίασε με βιντεοπροβολές το project και με σταθμούς το «Κονάκι των Τούρκων» όπου υπήρχαν αναρτημένοι ζωγραφικοί πίνακες της Φώφης Χαμπάκη και παράλληλη εικαστική παρέμβαση από τις Μαρία Καραμέτου και Ελένη Κεσίσογλου, οι θεατές παρακολούθησαν, στον αυλόγυρο παλαιού σπιτιού το εξελισσόμενο δράμα του εμφυλίου, μια πρόταση της  Ελένης Κεσίσογλου.

  Στη συνέχεια, με οδηγό τα ζωγραφικά έργα της Ελένης Δινοπούλου τοποθετημένα σε εξωτερικούς τοίχους παλαιών σπιτιών, που υποδηλώνουν ένωση – επικοινωνία – συμφιλίωση - επαφή και όριζαν τη διαδρομή με κατεύθυνση τη λίμνη, η Μαρία Καραμέτου οδηγεί με performance τους θεατές μέχρι την παραλία της Βεγορίτιδας όπου υπάρχει εγκαταστημένη η γλυπτική κατασκευή μιας αυθεντικής φιγούρας της λαϊκής κουλτούρας του τόπου, του ψαρά Βαγγέλη Παπαδημητρίου, έργο της Ελένης Κεσίσογλου.

  Μετά το ολιγόλεπτο αλλά γευστικότατο διάλειμμα, με παστά τσιρόνια και τοπικό τσίπουρο, η εικαστική πορεία τερμάτισε στον 500 χρόνων ανεμόμυλο, όπου από σήμερα φιλοξενεί παλαιά αντικείμενα καθημερινής χρήσης, παραδοσιακές στολές και αρχειακό φωτογραφικό υλικό του Αγίου Παντελεήμονα.

  Εκεί, η εκπαιδευτικός Μάρω Ρωμανού, αποχαιρέτησε τους εκστασιασμένους +οδοιπόρους των καλλιτεχνών, απαγγέλλοντας με συγκίνηση, το ποίημα της «Ο Άγιος Παντελεήμονας»…

  Την ενδιαφέρουσα πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Αγίου Παντελεήμονα, τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Αμυνταίου, Κώστας Θεοδωρίδης, ο αντιδήμαρχος, Αποστόλης Θεοδώρου, ο σκηνοθέτης και επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Χάρης Κοντοσφύρης.

3 σχόλια:

  1. Το θρασος αυτου του ανθρωπου ειναι ατελειωτο, σε ολες τις συζητησεις μιλησε με τα πιο απαξιωτικα λογια για το υψόμετρο της λιμνης.Κολυμπι δεν ξερει.
    Είναι ξενο σωμα για την περιοχη.μισει το νερό.
    Το μονο που τον ενδιαφερει ειναι ο αφανισμος της λιμνης.
    Σας εκβιαζει με την προβλητα και τον τρυπιο αγωγο.
    Ποιος τον καλεσε?
    ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ ΣΤΟΝ ΆΓΙΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ
    τον κανετε και βαρκαδα.
    Ειναι ο μεγαλυτερος εχθρος της λιμνης, Μπιρος και Kαρυπιδης δεν ξερουν καν που βρίσκεται η βεγορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μην στεναχωριέστε που δεν υπάρχει πρόσβαση με τα πόδια στην προβλήτα. ο κ. Δήμαρχος με τον Μπίρο που άνοιξαν ΠΑΡΑΝΟΜΑ την σήραγγα της Άρνισσας θα καταφέρουν να χαμηλώσουν και πάλι την λίμνη Βαγορίτιδα για να πηγαίνουμε με τα πόδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδή στην ουσια η βεγορα αποφασιζει εάν θα εχει προβλήτα ο Άγιος Παντελεήμων.
    Κριμα γιατι καθε μερα κατεβαινει ενα σωρο κοσμος για να δει ενα εργο που χρηματοδοτησε η προηγουμενη διοικηση και η καινουργια αρνειται να το τελειωσει, εάν δεν κατεβει η σταθμη της λιμνης στα 500 Μετρα.
    Ας ελπισουμε οτι ο ομος αυτος εκβιασμος, θα τους γυρισει Μπούμερανγκ.


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.