Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Μάνα Γη και Άμπελος - Η performance «Δημιουργία» της Ελένης Κεσίσογλου… (ΒΙΝΤΕΟ)



  Ο λόφος, εκεί που είναι κτισμένο το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, λίγο έξω από τον οικισμό του Αγίου Παντελεήμονα, κοσμείται πλέον με το άγαλμα «Μάνα Γη και Άμπελος», μια γλυπτική εγκατάσταση της εικαστικού Ελένης Κεσίσογλου.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ...



   Το γλυπτό, που αναπαριστά τη ζωοδόχο δύναμη φύσης, μέρος της performance «Δημιουργία», παρουσιάστηκε στο κοινό της περιοχής το απόγευμα της Κυριακής 24 Απριλίου, σε συνδυασμό με τον ποιητικό λόγο του Γιώργου Δελιόπουλου με τελετουργικούς, κρουστούς ήχους, καθώς και με το λιτό, αφαιρετικό εικαστικό λεξιλόγιο της εικαστικού Γλύκας Διονυσοπούλου, (μέλος του τρίτου εικαστικού εργαστηρίου  του Τ.Ε.Ε.Τ. Φλώρινας) και του χορευτή Μιχάλη Μπιμπάση.

  Στο καλωσόρισμα της η Ελένη Κεσίσογλου τόνισε:  «Σε αυτή τη γη της αμπέλου, η μάνα γη συνομιλεί με τον Διόνυσο, για να μας θυμίζουν το πόσο ευνοημένοι είμαστε που μας δόθηκε η ευκαιρία να υπάρξουμε πάνω σε αυτά τα ιερά χώματα, σε πλήρη αρμονία με τα υπόλοιπα όντα του ζωικού και φυτικού βασιλείου.

Η μάνα γη, δέχεται τους σπόρους στη μήτρα της, για να τους κάνει να ανθίσουν και να καρποφορήσουν.

Σπόροι, που γεννιούνται, πεθαίνουν και αφήνουν πίσω τους καινούργιους, σε μια επαναλαμβανόμενη αναπαραγωγή.

Σέμελη, Δήμητρα, Κόρη, Αριάδνη, γυναικείες θεότητες προστάτιδες της γονιμότητας των καρπών της γης, εκφράζουν τη μάνα γη στην Αρχαιότητα.

Άρρεν και θήλυ, συντελούν στη διαιώνιση των ειδών.

Το αρσενικό στοιχείο το φέρει ο φαλλοκράτης Διόνυσος, που γεννήθηκε απ’ το μηρό – κληματίδα του Δία. Το κλίμα είναι ένα φυτό που δεν πεθαίνει, μένει σαν ένα ξερό κούτσουρο κεραυνοβολημένο το χειμώνα και ξαφνικά δεν βλασταίνει από ένα γυναικείο όργανο αναπαραγωγής π.χ. από τις ρίζες ή από κάποια κοιλότητα, αλλά από μια κληματόβεργα με τα γόνατα και τα εξογκώματα.

Αυτή η κληματόβεργα στην Αρχαιότητα, συμβολίζει το ανδρικό μόριο».


  Τέλος, οι παρευρισκόμενοι «έραναν» με σπόρους το γλυπτό και τη περιοχή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.