Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

«Αλιάκμονος Ρους» - Έκδοση νέου περιοδικού από την «Εταιρεία Δυτικομακεδονικών μελετών»…



  Η «Εταιρεία Δυτικομακεδονικών Μελετών» (Ε.ΔΥΜ.ΜΕ.), ανακοινώνει την έκδοση του Πρώτου Τόμου του περιοδικού της Εταιρείας «Αλιάκμονος Ρους».
 
  Το περιοδικό θα είναι ελεύθερα προσβάσιμο σε κάθε χρήστη, με δυνατότητα αποθήκευσης, στον ιστότοπο της Ε.ΔΥΜ.ΜΕ.: https://goo.gl/SLPq79.
  Τη Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού απαρτίζουν οι Ι. Γκλαβίνας, Χαρ. Καρανάσιος, Ζ. Μπέλλος, Ι. Μπουνόβας, Δ. Μυλωνάς, Κ. Ντίνας, ενώ τα άρθρα (σε ελληνικά ή αγγλικά) θα κρίνονται από δύο Επιστημονικούς Συνεργάτες του περιοδικού.
  Δεκτές γίνονται εργασίες που άπτονται της Ιστορίας της Δυτικής Μακεδονίας. Κάθε εργασία θα κρίνεται και θα αναρτάται στο Διαδίκτυο αμέσως. Έκαστος τόμος του περιοδικού θα «κλείνει» στο τέλος του έτους, ενώ θα τυπώνεται και σε έντυπη μορφή. Τα άρθρα μπορούν να αποστέλλονται στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: glavinas@hotmail.com και boun.yan@gmail.com.
  Με την παρούσα έκδοση του περιοδικού η Ε.ΔΥΜ.ΜΕ. στοχεύει στη δημοσίευση αυστηρά πρωτότυπων επιστημονικών εργασιών (έκδοση σχολιασμένων πηγών, συνθετικών και συγκριτικών εργασιών) για ολόκληρο το φάσμα της ιστορίας της Δυτικής Μακεδονίας, με κέντρο βάρους τους Νεότερους Χρόνους.
  Η ονομασία του περιοδικού, «Aλιάκμονος ρους», παραπέμπει στον θρυλικό ποταμό, τον μεγαλύτερο ως προς το μήκος ποταμό της Ελλάδος, ο οποίος διατρέχει τη Δυτική Μακεδονία, έχοντας αρκετούς παραποτάμους. Εκατέρωθεν του ποταμού αναπτύχθηκαν σημαντικοί οικισμοί, ενώ ο ίδιος ο ποταμός συνέβαλε στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο «Αλιάκμονος ρους» παραπέμπει στον δυναμικό ρου της ιστορίας, στα πρόσωπα, τα έργα και τις τύχες των Δυτικομακεδόνων. Κατά την ελληνική μυθολογία, ο Αλιάκμων («αλς»: θάλασσα, και «άκμων»: αμόνι) ήταν ένας από τους ποτάμιους θεούς, γιος του θαλάσσιου θεού Ωκεανού και της τιτανίδος Τηθύος, οι οποίοι απεικονίζονται στο εξώφυλλου του παρόντος Α΄ τόμου.
  Η Ε.ΔΥΜ.ΜΕ. ήδη έχει καταγράψει στο ενεργητικό της το Α΄ Συνέδριο Ιστορίας Δυτικής Μακεδονίας «Η Δυτική Μακεδονία στους Νεότερους Χρόνους», [Εταιρεία Δυτικομακεδονικών Μελετών, Επιστημονικές Εκδόσεις 1], Γρεβενά 2016, σελ. 1341 + 27 Πίν. (ελεύθερα προσβάσιμο και προς αποθήκευση στο: https://asynedrioedymme.wordpress.com/), ενώ έχει οργανώσει επιστημονικές Ημερίδες.
  Στις ηλεκτρονική εκδοτική σειρά της Ε.ΔΥΜ.ΜΕ. προστέθηκε και η έκδοση: Γ. ΑΛΕΥΡΑΣ, Ο Κοζανίτης έμπορος Κ. Δ. Τακιατζής (1812-1896). Οι οικονομικές δραστηριότητές του την περίοδο 1840-1855 σύμφωνα με ανέκδοτα έγγραφα από τo Aρχείo Τακιατζή, [Εταιρεία Δυτικομακεδονικών Μελετών, Επιστημονικές Εκδόσεις 2], Κοζάνη 2016 (ελεύθερα προσβάσιμο και προς αποθήκευση στο: https://edymme.wordpress.com/2016/11/24/takiatzis/). Εντός του τρέχοντος έτους πρόκειται να αναρτηθεί και η έκδοση: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ, Ο Κοζανίτης ιατροφιλόσοφος Γεώργιος Σακελλάριος, [Εταιρεία Δυτικομακεδονικών Μελετών, Επιστημονικές Εκδόσεις 3], Κοζάνη 2017 καθώς και άλλες μονογραφίες.
  Στόχος γενικότερος της Ε.ΔΥΜ.ΜΕ. είναι η σοβαρή επιστημονική μελέτη της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Δυτικής Μακεδονίας, όσον αφορά την ιστορική γεωγραφία, την κοινωνία και οικονομία, την πολιτιστική ταυτότητα, αφενός σε συλλογικό επίπεδο, αφετέρου ως προς τη δράση προσώπων.

Για την Ε.ΔΥΜ.ΜΕ.
Ο πρόεδρος
Κ.Δ. Ντίνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.