Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

Οι καλικάντζαροι των Αλώνων… (ΒΙΝΤΕΟ)



  Κάθε πρώτη μέρα του χρόνου, μόλις «σμίγει» η νύχτα με τη μέρα, μέσα απ’ το δάσος του οικισμού των Αλώνων ακούγονται ήχοι δυνατοί και φασαρία. Και προβάλει μια φωτιά… Λίγο μετά, στα στενά σοκάκια του ορεινού γραφικού οικισμού, ποδοβολητά και κραυγές διακόπτουν την ησυχία του πρωινού.

Είναι τα δαιμονικά όντα, οι καλικάντζαροι, που κατά τη λαϊκή αντίληψη, έρχονται στη γη και ενοχλούν τους ανθρώπους...

  Το πανάρχαιο έθιμο των «καλικάντζαρων» αναβίωσε για άλλη μια χρονιά στην Τ.Κ. Αλώνων του Δήμου Φλώρινας, ανήμερα της πρωτοχρονιάς.

  Το έθιμο θέλει, οι κάτοικοι του χωριού, την παραμονή της πρωτοχρονιάς ν’ ανάβουν φωτιές στους μαχαλάδες και με το ξημέρωμα της πρώτης μέρας του χρόνου, οι νέοι του χωριού χωρισμένοι σε δύο ομάδες να αναβιώνουν το δρώμενο που κληρονόμησαν από τις προηγούμενες γενιές.

  Η μία ομάδα είναι οι καλικάντζαροι. Στις 5:30 το ξημέρωμα, ανάβουν στο δάσος μια μικρή φωτιά με άχυρα και αμέσως μετά μπαίνουν στο χωριό και ξυπνούν τους εορτάζοντες Βασίληδες για να τους ευχηθούν και να κεραστούν.

  Σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία, τις μέρες αυτές που τα «νερά είναι αβάφτιστα», οι καλικάντζαροι, για να πειράξουν τους ανθρώπους τώρα που ο Χριστός είναι και εκείνος αβάφτιστος, γεμίζουν μια μπανιέρα με νερό και «συλλαμβάνουν» τους περαστικούς «απειλώντας» τους με ένα παγωμένο μπάνιο! Ο μόνος τρόπος να γλυτώσει κάποιος, είναι να τους τάξει κάποιο κέρασμα… 

  Η δεύτερη παρέα των νέων, αποτελούμενη από τη νύφη, τους δύο γαμπρούς, τον παπά, το γιατρό και την αρκούδα, επισκέπτεται τα σπίτια του χωριού και ανταλλάσει ευχές, για καλή χρονιά, με τους νοικοκυραίους.

  Τέλος, όλοι ανταμώνουν στη πλατεία των Αλώνων, όπου στήνεται λαϊκό γλέντι…

1 σχόλιο:

  1. MΠΑΜΠΑΡΙΑ έχω την εντύπωση είναι το πανάρχαιο έθιμο που τηρείται στα Άλωνα και στον Παπαγιάννη Φλώρινας και όχι Καλικάντζαροι .Τώρα εάν εκμοντερνίστηκαν σε ..καλκάτζαροι μάλλον έχει μπερδευτεί οποιος έγραψε αυτό που διάβασα. Σε λίγο και καρναβάλια θα το πείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.